Ensomhed

Når følelsen af forbundethed udebliver

At føle sig ensom er en oplevelse, som mange af os kender, men som vi sjældent taler åbent om. Ensomhed kan ramme os alle, uanset alder, livssituation eller omgivelser. For mange er ensomhed koblet til en forkerthedsfølelse – til skam. Spørgsmål som: ”Hvorfor kan jeg ikke finde ud af at få nye venner”, ”Hvorfor bliver jeg ikke valgt til?”, ”Hvorfor bliver jeg valgt fra?” eller ”Hvorfor føler jeg mig ikke forbundet til de relationer, som jeg har i mit liv?” kan melde sig, når du føler dig ensom.

Det er samtidig en kompleks størrelse, fordi ensomhed for mange er ordløs og uforklarlig. Det er mere en indre stemning eller sansning – måske en larmende tomhed, en uro eller en udefinerbar indre længsel.

Ensomhed opstår ofte, når vi savner samhørighed og forbindelse – både med andre og med os selv. Samtidig er det ikke altid koblet til, om du faktisk er alene eller ej. Du kan have en stor vennegruppe, være i en tæt familie eller i et parforhold og stadig føle dig som det ensomste menneske i verden, fordi ensomhed ikke kun handler om fraværet af andre, men også om fraværet af nærvær, forståelse og dybere relationer. Det handler om, hvordan du føler dig forbundet til de mennesker, som du er omgivet af – og om hvordan det føles at være dig sammen med dem.

Nogle gange handler ensomhed om vores forhold til os selv, for når vi ikke er helt ’hjemme i os selv’ og tilpas med, hvem vi er i vores grundessens, så kan det være rigtig svært at lade andre komme tæt på – og måske se vores fejl og mangler. Eksempelvis kan lavt selvværd og utilstrækkelighedsfølelser være med til at generere stor ensomhed i livet.

Ensomhed kan manifestere sig som en følelse af afstand til os selv og til andre – som at føle sig fremmed i verden og stå udenfor fællesskabet. Det kan opleves som ikke at høre til nogle steder eller passer ind. En slags følelsesmæssig hjemløshed.

Uanset hvordan ensomheden viser sig i dit liv, skal du vide, at du ikke er alene om at føle sådan – og der findes en vej ud af ensomheden.


Mulige tegn på ensomhed:

-            Isolation

-            Tristhed

-            Lavt selvværd

-            Længsel efter kontakt

-            Følelsen af at være udenfor

-            Oplevelsen af overfladiskhed

-            Indre tomhed

-            Social angst

-            Følelsen af afvisning

-            Oplevelsen af, at igen forstår dig

-            Besvær med at bede om hjælp

-            Følelsen af meningsløshed

-            Oplevelsen af at blive overset

-            Øget stressniveau

-            Fysisk uro


Hvordan kan psykoterapi hjælpe?

Når ensomhed fylder meget, kan det begrænse din livsglæde, din tro på dig selv og din evne til at række ud efter det, du længes efter. I psykoterapi kan vi sammen arbejde med de tanker, følelser og mønstre, der fastholder dig i ensomheden. Terapien skaber et trygt og nænsomt rum, hvor du kan udforske, hvad der ligger bag følelsen af ensomhed, og hvor du kan begynde at genopbygge forbindelsen til dig selv og til andre.

Det første skridt ud af ensomhed er ofte at række ud. Hvis du føler, at det rammer noget i dig, er du hjertelig velkommen til at tage kontakt. Sammen kan vi finde vejen mod større nærvær, samhørighed og glæde i dit liv.

Bestil en tid direkte i mit bookingsystem HER eller kontakt mig på 25 32 35 48.

Jeg glæder mig til at møde dig og hjælpe dig med at skabe en stærkere forbindelse til dig selv og resten af verden.

Ensomhed er en tilstand - og tilstande kan ændres.